23 Mayıs 2012 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE


.
Malzemeler:
- 2 su bardağı köftelik ince bulgur
- 1.5 su bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1.5 yemek kaşığı salça
.
İç harcı için :
- 500 gr kıyma
- 75 gr tereyağ
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 adet sivri biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 demet maydanoz

Üzerine :
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
.
Yapılışı :
1- Bulgur ve irmiğin üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su döküp, üzerini kapatarak 30-40dk kadar demlenmeye bırakın.

2- Tereyağda ince doğranmış soğan ve biberi kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Kısık ateşte kıyma suyunu çekene kadar pişirin. Baharatları ekleyip ocağın altını kapatıp, ince kıyılmış maydanozu ekleyip soğuttuktan sonra buzdolabına kaldırın. (Köfte yaparken iç harcını doldururken tereyağının eriyip pişerken kenarından sızmasın diye terayağının iyice donmasını sağlayın, gerekirse bir kaç dakika buzlukta bekletin.)
.
3- Bulgurlu karışıma yumurta, un, tuz ve salçayı ekleyip yoğurun. Hamurun kıvamına göre gerekirse un ekleyin. Bir kaseye ılık su koyup, harçtan parçalar koparıp arada elinizi ılık suya batırıp ortasını açıp, kıymalı malzemeden koyup ağzını kapatıp şekil verin. (Harcı ince açmaya özen gösterin. Zira haşlandıktan sonra bulgurlar şiştiğinde kalın bir tabaka bulgur oluyor.)
.
4- Geniş bir kaseye şekil verdiğiniz köfteleri birbirlerine değmeyecek şekilde dizin. Geniş bir kapta Salça, yağ ve ezdiğiniz sarımsağı karıştırın. (Eğer karışım çok katı olduysa çok az su ekleyin.) Kaynayan tuzlu suda köfteleri haşlayıp salçalı sosun içerisine koyup, her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. (Dilerseniz köfteleri haşladıktan sonra kızgın yağda kızartıp, yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.) Afiyet olsun.
.