28 Mayıs 2012 Pazartesi

ANTEP FISTIKLI PARFE



Malzemeler :
- 2 paket krem şanti
- 1 paket vanilinli creme ole
- 1 su bardağı iri dövülmüş antep fıstığı
- 3 su bardağı süt
- 1 paket vanilin
.
Yapılışı :
1- Cam bir kapta, krem şanti, creme ole, antep fıstığı ve vanilini mikserin önce düşük sonra hızlı ayarında çırpın. Streç filmle kapladığınız kalıba koyup üzerini de kapatıp, dondurucuda 8-10 saat dinlendirin. Ters çevirip dilimleyerek servis yapın. Afiyet bal şeker olsun.

ŞEFTALİLİ PASTA


Malzemeler :
Keki İçin :
- 4 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
- 100 gr bitter çikolata
- 150 gr margarin
- 1 su bardağından 2 parmak eksik un
- 1 su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
.
Üzeri için :
- 1 paket Dr. Oetker beyaz çikolatalı sos
- Hindistan cevizi
- Şeftali dilimleri
.
Yapılışı :
1- Öncelikle üzeri için, beyaz çikolatalı sosu üzerindeki tarife göre hazırlayın ve soğumaya bırakın. Arada karıştırarak üzerinin kabuk tutmamasını sağlayın.
.
2- Keki için, margarini benmari usulü erittikten sonra çikolatayı küçük küçük kırıp ilave edin ve erimesini sağlayın. Karışımı bir kaba koyun ve yumurtanın sarılarını ve şekeri ekleyip mikserle çırpın. Elenmiş unu ekleyip tekrar çırpın.
.
3- Diğer tarafta yumurtanın beyazını 2 dk kadar mikserle çırpıp, çikolatalı karışıma ekleyip, kabartma tozunu koyup mikserin düşük ayarında çırpın. Margarinle yağlanmış orta boy borcamda pişirin. Kek soğuyunca çikolatalı sosu üzerine yayın ve hindistan cevizi serpiştirip şeftali dilimleri ile süsleyin. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın. Afiyet bal şeker olsun.

FISTIKLI PAMUK KEK


Malzemeler :
- 3 adet yumurta (oda ısısında)
- 1 su bardağı şeker
- 1 çay bardağı süt
- 150 gr. margarin (oda ısısında yumuşamış)
- 1 paket krema (200 ml)
- 1 paket bitter çikolata (80 gr)
- 1 su bardağı kavrulmuş yer fıstığı (iri dövülmüş)
- 2 su bardağı un
- 2 çorba kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
.
Yapılışı :
1- Küçük bir tencerede kremayı kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Küçük kırılmış çikolatayı ekleyip karıştırarak erimesini sağlayın ve soğumaya bırakın. Cam bir kapta, yumurta ve şekeri 4-5 dk mikserin yüksek hızında köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Margarini ve sütü ekleyip biraz daha çırpın. Çikolatalı karışımı ekleyip çırpmaya devam edin. Ayrı kapta elenmiş un, kakao, kabartma tozu ve vanilini ekleyip mikserin düşük hızında çırpın. En son fıstığı ekleyip
tahta kaşıkla karıştırıp, yağlanmış tepsiye dökün. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin. Soğuduktan sonra üzerine streç film geçirerek oda ısısında muhafaza edin. Afiyet bal şeker olsun.

ZEYTİNLİ ÇÖREK




Malzemeler :
- 100 gr margarin (eritilmiş)
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 3.5 su bardağı un
.
İçine :
- 1 kase Çekirdeği çıkarılmış zeytin
.
Yapılışı :
1- Hamur yoğurma kabına, un ve kabartma tozu hariç hepsini ekleyip karıştırın. Kabartma tozunu ve ele yapışmayacak şekilde unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan küçük parçalar koparıp avcunuzun içinde açın, ortasına zeytin koyup iki ucunu birleştirip kapatın. Tepsiye dizip susam serpiştirin önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Afiyet bal şeker olsun.

ZEYTİNYAĞLI BAMYA


Malzemeler :
- 1 kilo bamya
- 3 adet iri boy domates
- 2 adet iri boy soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3 su bardağı kaynar su
- 1 limon suyu
- Tuz
.
Yapılışı :
1- Bamyanın üst kısmındaki kısmı huni şeklinde soyup ayıklayın. Bamyayı yıkamadan bir kenarda bekletin. Tencerede yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında 2-3 dk kavurun. Kabuğu soyulup küçük doğranmış domatesi ve tuzu ekleyip domatesler ezilene kadar orta ateşte pişirin.
Bamyayı yıkayıp tencereye koyup üzerine hemen limon suyunu gezdirip 1-2 defa karıştırıp tencerenin ağzını kapatın. 5-10 dk sonra kaynar suyu ekleyip, fazla karıştırmadan bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Afiyet bal şeker olsun.

CEVİZLİ KURABİYE


Malzemeler :
- 1 paket margarin (yumuşak)
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1 poşet kabartma tozu
- 1 poşet vanilya
- 3-4 su bardağı un
.
Üzerine :
- Pudra şekeri
- Tarçın
.
Yapılışı :
1- Hamur yoğurma kabına margarini ve pudra şekerini ekleyip karıştırın. Yumurta, ceviz, kabartma tozu, vanilya ve ele yapışmayacak şekilde unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz kadar parçalar koparıp yuvarlayarak tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkınca ayrı bir kapta karıştırdığınız pudra şekeri ve tarçın karışımını kurabiyelerin üzerine eleyin. Afiyet bal şeker olsun.

ETLİ NOHUT


MANTI


PATLICANLI BELİ KIRIK


Malzemeler :
- 350gr kıyma
- 1 çorba kaşığı un
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- Karabiber, kimyon, kırmızı pul biber
- 4 adet patlıcan
- 2 adet sivri biber
- 1 adet domates
- 1/2 çorba kaşığı salça
Yapılışı :
1- Patlıcanları alacalı soyup, iki parmak arayla dilimliyormuş gibi kopmadan dilimleyin. Tuzlu suda bir müddet dinlendirin. Köftesi için, kıyma, un, rendelenmiş soğan ve sarımsak, sıvı yağ, baharat ve tuzunu ekleyip karıştırın ve patlıcanların dilimli bölgesine cevizden küçük parçalar koparıp yassı şekilde koyun. Tepsiye dizip, biber ve domates dilimi yerleştirip, üzerine bi kapta
karıştırdığınız salça ve suyu patlıcanların üzerine gezdirin. Tepsinin üzerine folyo kapatıp, önceden ısıtılmış fırında pişirin. Ara ara salçalı sudan patlıcanların üzerine gezdirin. Fırından almadan 10 dk önce folyoyu çıkarıp pişirmeye devam edin. Afiyet bal şeker olsun.

KIYMALI ALİ NAZİK


Malzemeler :
- 5-6 adet patlıcan
- 500 gr kıyma
- 1 adet büyük soğan
- 50 gr margarin veya tereyağı
- 2 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 500 gr yoğurt
- 4-5 diş sarımsak
.
Yapılışı :
1- Patlıcanı yıkayıp kuruladıktan sonra bıçakla bir kaç yerinden delip, fırında közleyinp soğumaya bırakın. Teflon tavada kıymayı bıraktığı suyu çekene kadar kavurun. Yağı ve yemeklik doğranmış soğanı ve biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Küçük doğranmış domatesi ve tuzu ekleyip kısık ateşte pişirin. Patlıcanların kabuklarını soyup küçük doğrayıp yoğurtla karıştırın. Sarımsağı tuzla dövüp yoğurda ekleyin. Servis tabağına patlıcanlı yoğurttan koyup üzerine kıymadan koyup servise sunun. Afiyet bal şeker olsun.

SÜTLAÇ

Malzemeler :
- 1 litre süt
- 1.5 çay bardağı pirinç
- 2 çorba kaşığı pirinç unu
- 2.5 su bardağı şeker
- 1 litre su
- 1 paket vanilya
- Tarçın
1- Ayıklanıp yıkanmış pirinci 1 litre suda yumuşayıncaya kadar pişirin. Sütü ekleyip bir kaç dakika kısık ateşte kaynatın. 1 su bardağı soğuk su ve pirinç ununu bir kasede karıştırın. Kaynamakta olan sütten bir kaç kaşık ekleyip ılınmasını sağlayıp, sütlü karışıma karıştırarak ekleyin, şekeri de koyduktan sonra 10-15 dakika kısık ateşte arada karıştırarak pişirin. Vanilyayı da ilave edip tencerenin altını kapatın.
2- Sütlacı kaselere paylaştırıp, soğuduktan sonra tarçınla süsleyip, buzdolabında soğutup servis edin. Afiyet bal şeker olsun.

PORTAKALLI KEK


Malzemeler :
- 4 adet yumurta
- 1.5 su bardağı şeker
- 125 gr margarin (oda ısısında yumuşamış)
- 1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış)
- 1 portakalın kabuğu (ince rendelenmiş)
- 1 poşet vanilya
- 1 poşet kabartma tozu
- 3-4 su bardağı un
.
Yapılışı :
1- Yumurta ve şekeri mikserin yüksek hızında 3-4 dakika çırpın. Vanilya ve margarini ekleyip çırpmaya devam edin. Portakal suyu ve kabuğunu ilave edip çırptıktan sonra, ayrı bir kapta elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük hızında çırpın. Margarinle yağlanmış kalıba döküp, önceden ısıtılmış 160 derece fırında batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Afiyet bal şeker olsun.

UN KURABİYESİ



Malzemeler :
- 1 paket margarin (oda ısısında yumuşamış)
- 1 kahve fincanı sıvıyağ
- 6 çorba kaşığı pudra şekeri
- 4 çorba kaşığı buğday nişastası
- Aldığı kadar un (3.5-4 su bardağı)
- 1 çay bardağı pudra şekeri (üzerine)
.
Yapılışı :
1- Hamur yoğurma kabına margarin, sıvı yağ ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Nişasta ve ele yapışmayacak şekilde unu ekleyerek yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp yuvarlayın ve üzerlerine hafifçe bastırıp tepsiye dizin. (Tepsi yağlanmayacak.) Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirin. Fırından çıkarınca üzerine pudra şekeri eleyin. Afiyet bal şeker olsun

İNEGÖL KÖFTE



Malzemeler :
- 500gr yağsız dana kıyma
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı galeta unu
- 1 çorba kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çorba kaşığı salça
- Birer çay kaşığı karabiber, kimyon, kekik, kırmızı pulbiber
.
Yapılışı :
1- Yoğurma kabına, tüm malzemeleri ekleyip yoğurun. Üzerini kapatarak buzdolabında 35-40 dk dinlendirin. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verin. Izgarada ya da teflon tavaya çok az yağ koyup kızartın. Afiyet bal şeker olsun.

YALANCI KEŞKÜL


Malzemeler :
- 1 litre süt
- 9 çorba kaşığı şeker
- 4 çorba kaşığı nişasta
- 3 çorba kaşığı hindistan cevizi
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
.
Yapılışı :
1- Sütten bir çay bardağını ayırıp, kalan sütü ve şekeri tencereye koyup kaynatın. Büyük bir kasenin içerisine, 1 çay bardağı ayrılan sütü, yumurta sarısını, nişastayı ve hindistan cevizini karıştırın. Tenceredeki kaynamakta olan sütten bir kepçe koyup karıştırmaya devam edin. Karışımı tencereye karıştırarak ilave edin. Vanilyayı ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar
karıştırarak pişirin. Kaselere paylaştırıp, oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğuyunca üzerine
dövülmüş ceviz, hindistan cevizi ve tarçın serpiştirerek servis yapın. Afiyet bal şeker olsun.

YAYLA ÇORBASI


Malzemeler :
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı un
- 6 su bardağı kaynar su
- 50 gr margarin
- Nane
- Tuz
.
Yapılışı :
1- Tencereye pirinci ve yeterince kaynar su su koyup (4 su bardağı kadar) yumuşayana kadar pişirin. Diğer tarafta yoğurdu, yumurtayı ve unu bir kapta iyice karıştırın. Pirinçler pişince içine kaynar suyu koyup, içinden 2 kepçe alıp yoğurtlu karışıma koyup karıştırarak ılınmasını sağlayın. (Yoğurdun kesilmemesi için) Yoğurtlu karışımı pirinçli suya koyup karıştırın ve bir iki taşım kaynatın. En son tuzunu ekleyin. Küçük bir tavada margarini eritip naneyi ekleyip çorbaya ilave edip servis yapın. Afiyet bal şeker olsun.

SEBZELİ AKDENİZ KEBABI


Malzemeler :
- 2 adet kemiksiz tavuk göğüs (kuşbaşı doğranmış)
- 3-4 adet patates
- 3-4 adet yeşil biber
- 5-6 adet küçük soğan
- 1 adet dilimlenmiş domates
- 300 gr mantar
- 1 su bardağı rendelenmiş domates
- 1 çorba kaşığı salça
- 2 su bardağı kaynar su
- Kekik, kırmızı pul biber, tuz
.
Yapılışı :
1- Patates, biber ve mantarı dilimleyip yıkayın. Geniş bir kaba, kuşbaşı doğranmış tavuğu, patates, biber ve mantarları, rendelenmiş domatesi, kaynar su içinde eritilmiş salçayı, tuzu ve baharatları ilave edip harmanlayıp fırın tepsisine koyup, üzerine dilimlenmiş domates ve soğanı koyup, üzerini folyo kağıdıyla kapatıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Fırından çıkarmadan 10 dk önce folyoyu çıkarıp pişirmeye devam edin. Afiyet bal şeker olsun.