4 Aralık 2014 Perşembe

PORTAKALLI KEK



Artık neredeyse gelenek hale gelen, herkesin de mutlu mesut olduğu bir durum olan; "izin gününde yemekte bizdesiniz!" neredeyse uzun süredir devam ediyor.  Sabah erkenden uyanıp, kahvaltıya değişik tarifler yapıp, muhakkak masayı çiçeklerle donatarak bir izin gününe başlıyorum. Bu arada bir kaç ay öncesinde de uyguladığım bir yöntemin söylemeden geçemeyeceğim:) Daha önceki çalıştığım yerde izin günü her hafta değiştiği için sabit gün olmadığı için ve işten geç çıktığım nedeniyle bazen eve gittiğimde tüm aile uyuduğu için, izin gününden bir gece önce mutfaktaki buzdolabının üzerine bir yazı asılır; "Annecim babacım; izinliyim temizlik yapacağım, yemek yapacağım, lütfen evden gidin:)" yazı aynen böyle:) Ve sabah uyandığımda dolayısıyla evde kimse yok ve annemin bana notu; "Kendini yorma evler temiz, ama yemek yapabilirsin" Notu okuyup kahkahayla güne başlamak. Ve süreç aynen şöyle;

Bir yandan kahvaltı yaparken, diğer yandan çamaşırlar renkli-beyaz ayrılarak makine çalıştırılır. Kahvaltının ardından tüm camlar açılarak ev havalandırılır. En baştaki odadan başlayarak tüm dağınıklık düzeltilip, Nazlı bebeğin dolabındaki ciciler her hafta savaş alanına döndüğü için ne varsa çıkarılıp yeni baştan katlanarak düzenlenir. Elektrikli süpürgesiyle tüm ev süpürülür.Çamaşırlar bitmeye yakın balkon yıkanır, biten çamaşırlar çamaşırlığa asılır. Ha bu arada asla kullanamadığım şeylerden biri de çamaşır mandalı, o çamaşırlara yaptığı iz yok mu! Çok gıcık bir şey:/ Off poff yaparak en sevmediğim şey olan toz alınır ve lavanta kokulu yüzey temizleyicisiyle evin tüm yüzeyi silinir. Tüm lavabolar çamaşır suyuyla temizlenir. Aaahh yeteeer diyerek temizliğe son verilir. Planlanan yemeklerde yapıldıktan sonra, misafirler beklenir:)

Dünden pandispanyalı tatlı yapacakken son anda vazgeçince balkonda gözüme ilişen portakallardan kek yapmaya karar verdim. Dün annemin 3 dilim yemesi de beni oldukça şaşırtmaya yetmişti:)

Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı su
- 1 su bardağı portakal suyu
- 1 portakal kabuğunun rendesi
- 2 paket kabartma tozu
- Alabildiği kadar un

Yapılışı;
- Yumurta ve şekeri beyazlaşıp kabarıncaya kadar yaklaşık 5-6 dk çırpın. Sıvı yağ, süt, su, portakal suyu,kabuğunu ekleyip mikseri karıştırmadan ucuyla karıştırın. Kıvamı çok katı olmayacak şekilde elenmiş un, kabartma tozunuda ekleyip mikserin düşük hızında çırpın. Margarinle yağlanmış kek kalıbında önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dk pişirin.