12 Aralık 2014 Cuma

Elmalı Turta



Ablamın; "-Teslime'nin yarın ki doğum günü için pastayı birlikte yapalım." demesiyle iş çıkışı soluğu ablamın mutfağında aldım. Pandispanya keki fırında pişerken, ablamın bir yandan eniştem için mısır unundan biberli ekmek yapması, annemlerin salondan iki de bir "-e hadi artııık gelin mutfaktan" diye seslenişleri, yeğenimin araba sürme merakı yüzünden akşamın o saatinde anahtarı alıp evden çıkmasıyla hepimizin yüreğini ağzına getirmesi, diğer yeğenimin "-yarın eczanede nöbetçiyim sakın bana iş vermeyin mutfaktan" diyerek triplere girmesi:) Nazlı kızımızın pastanın üst süsleme için yapılan kırmızı kremadan kaşık kaşık kaçırarak yemesi:) eh hadi fırın hazır ısınmışken, portakallı kekte yapalım düşüncesiyle, koca bir bardak portakal suyunun tezgaha dökülmesinin panikliği, e hadi kek yapmışken elmalı turta da yapalım diyerek, veda zamanı geldiği için soğumasına müsade etmeden hepimizin elinde birer dilim elmalı turtayla akşamki mutfak maceramızı sonlandırmamız da görülmeye değerdi doğrusu:)

Malzemeler;
1 paket oda ısısında yumuşamış margarin
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un

İç harcı;
3 adet elma
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı şeker

Yapılışı;
Rendelenmiş elma şekerle birlikte teflon tavada kısık ateşte pişirilir. Ceviz ve tarçın eklenip soğumaya bırakılır.

Margarin, yumurta, yoğurt, kabartma tozu, pudra şekeri ve ele yapışmayan hamur elde edinceye kadar elenmiş unla hamur yoğrulur.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parça ayrılarak kalan hamur, tart kalıbı ya da herhangi bir tepsiye merdaneyle açıldıktan sonra yayılır ve iç har üzerine kaşıkla düzeltilerek yayılır. Kalan hamur merdaneyle açılarak şerit olarak üzerine sepet şekli verilir. kenarlar içe kıvrılarak kenara bastırılır. Önceden ısınmış 160 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpiştirilir.